Ζάκυνθος Οικολογία & Φύση Caretta Caretta Χελώνα Ελλάδα - ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΦΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

 
Best Value Car Rental in Zakynthos - Zante
   
 

 


ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΦΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

Χελώνα Καρέτα Καρέτα Ζάκυνθος

Χελώνα Καρέτα Καρέτα - Διακοπές στη Ζάκυνθο

Η χελώνα Caretta Caretta διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο κεφάλι της. Η χελώνα Caretta Caretta είναι η μεγαλύτερη με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο, με μήκος περίπου 120 εκατοστά και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Το εξωτερικό κέλυφος της είναι κοκκινωπό - καφετί στο χρώμα και στο κάτω μέρος του είναι κίτρινο. Οι χελώνες Caretta Caretta βρίσκονται στα νερά του Ιονίου και ειδικά στις παραλίες της Ζακύνθου.

Οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους στην ίδια παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των παραλιών στις οποίες τοποθετούν τα αυγά τους είναι περιβαλλοντικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι οι φωλιές εκκολάπτουν επιτυχώς, δεδομένου ότι οι χελώνες  Caretta Caretta βρίσκονται σε πτώση και έχουν προστεθεί στον κατάλογο προστατευμένων ειδών.

Οι χελώνες Caretta Caretta είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον κόσμο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι γνωστές από τουλάχιστον 130 εκατομμύρια έτη πριν και μερικά απολιθώματα μπορούμε να τα χρονολογήσουμε ακόμη και από 200 εκατομμύρια έτη πριν. Οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες ζούσαν ταυτόχρονα με τους δεινόσαυρους, αν και τα 8 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν και ζουν σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά από το χρόνο των δεινόσαυρων και χρονολογούνται από μόνο 60 εκατομμύρια έτη πριν.

Οι θαλάσσιες χελώνες προσαρμόζονται στη ζωή του ωκεανού, με τα βελτιωμένα κελύφοι και τα ισχυρά πτερύγια μπορούν να κολυμπήσουν εύκολα. Οι χελώνες τρώνε οστρακόδερμα, μαλάκια, μέδουσες και τσούχτρες. Δεν έχουν δόντια αλλά έχουν ισχυρά σαγόνια και μπορούν να συντρίψουν τα τρόφιμά τους. Θεωρείται ότι οι χελώνες μπορούν να ζήσουν και να γίνουν περίπου 60 ετών και φθάνουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα 30 ετών, όπου τα θηλυκά επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν να γεννήσουν τα αυγά τους (μόνο 1 1.000 χελώνες κατορθώνουν να φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία). Είναι άγνωστο τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να τοποθετήσουν τα αυγά τους και αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «χαμένα έτη». Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες (δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα) και είναι μόνο οι θηλυκές χελώνες αυτές που παρακολουθούνται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσής τους.

Οι χελώνες Caretta Caretta κάνουν τα μακρύτερα ταξίδια μετανάστευσης από οποιεσδήποτε άλλες χελώνες της θάλασσας. Μπορούν να γεννήσουν μέχρι διακόσια αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα - μέχρι τρεις ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο - Αύγουστο). Τα αυγά πρέπει να καλυφθούν στην άμμο για περίπου δύο μήνες πρίν να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Οι χελώνες μόλις εκκολαφθούν σκάβουν την έξοδό τους από την άμμο, ξεκινώντας από τις χελώνες επάνω στη φωλιά που τις ωθούν αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα - όλες συναγωνίζονται έπειτα στη θάλασσα. Οι χελώνες εκκολάπτονται κανονικά στη νύχτα και είναι κρίσιμο η πορεία τους στη θάλασσα να είναι ελεύθερη από εμπόδια στην παραλία δεδομένου ότι οι χελώνες αποπροσανατολίζονται.

Η επιβίωση των χελωνών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες παραλίες όπου τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους. Οι περισσότερες από τις παραλίες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστραφεί ή έχουν εμπορευματοποιηθεί με συνέπεια οι χελώνες να μην επιστρέφουν σε αυτές. Οι παραλίες στη Ζάκυνθο, συγκεκριμένα στον κόλπο Λαγανά είναι παρά πολύ σημαντικές στον αγώνα τις διάσωσης της χελώνας - δεδομένου ότι αυτές οι παραλίες έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσογείο - με σχεδόν 1.500 φωλιές σε μόνο 5χμ. παραλίας. 900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου.

Δεδομένου ότι οι παραλίες στη Ζάκυνθο είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας, το 1999 ένα εθνικό θαλάσσιο πάρκο (Ε.Θ.Π.Ζ.) καθιερώθηκε και αυτό ήταν το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Ο σκοπός του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού και να εξασφαλίσει την προστασία των βιότοπων της άγριας φύσης. Οι υπεύθυνοι δουλεύουν ακούραστα για να εννημερώσουν τους τουρίστες και το κοινό για την άγρια φύση στην περιοχή και ειδικά για τις χελώνες Caretta Caretta και επιτηρούν τις παραλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι φωλιές χελωνών παραμένουν προστατευμένες και άθικτες. Έτσι οι χελώνες έχουν την καλύτερη πιθανότητα να εκκολάψουν. Με κοινή συνεργασία θα είναι δυνατό για τις χελώνες και τους ανθρώπους να μοιραστούν αρμονικά τις παραλίες.

Καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε στη σωτηρία της χελώνας

  • Πάρτε στο σπίτι τα σκουπίδια σας - μην τα αφήσετε στην παραλία! Οι πλαστικές τσάντες, τα μπαλόνια και άλλα απορρίματα μπορούν να μπερδέψουν τις χελώνες και να τα θεωρήσουν τρόφιμα και μόλις τα φάνε, να ασφυκτιήσουν ή να δηλητηριαστούν (όχι και ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνει μια χελώνα).
  • Να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τις ομπρέλες στην παραλία - ελέγξτε ότι δεν τις βάζετε σε μια φωλιά χελωνών και ότι τις βγάζετε τη νύχτα.
  • Χαλάστε τα κάστρα από άμμο που έχετε φτιάξει καθώς φεύγετε δεδομένου ότι μπορούν να αποδείχθούν ένα τεράστιο εμπόδιο στα μωρά των χελωνών που αγωνίζονται να βρούν τη θάλασσα. Απλά σκεφτείτε - να ρίχνεις τα κάστρα μπορεί να είναι τόσο διακεδαστικό όσο και να τα φτιάχνεις!
  • Προσπαθήστε να μην πάρετε τα κατοικίδιά σας στις παραλίες που ξέρετε ότι υπάρχουν χελώνες - μπορεί να ενοχλήσουν τις φωλιές. Παρ' όλα αυτά εάν είναι αναπόφευκτο κρατήστε τα σκυλιά σε ένα λουρί.
  • Μην οδηγείτε ή παρκάρετε στην παραλία - αφού αυτό μπορεί να συντρίψει τις φωλιές και τις χελώνες. Επίσης σεβαστείτε ότι τα θαλάσσια σπορ είναι περιορισμένα σε πολλές παραλίες.
  • Μην πηγαίνετε στις παραλίες τη νύχτα, αφού η παρουσία σας και ο θόρυβος μπορεί να αναστατώσει τις χελώνες που μπορεί να σταματήσουν την προσπάθειά τους στη γέννηση των αυγών τους και να γυρίσουν πίσω στη θάλασσα.
  • Εάν μένετε κοντά σε μια παραλία όπου υπάρχει φωλιά χελωνών, σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει τις κουρτίνες και τα εξωτερικά φώτα τη νύχτα έτσι ώστε οι χελώνες να μην ταράζονται - δεδομένου ότι ακολουθούν το φως του φεγγαριού για να βρούν τον δρόμο τους πίσω στη θάλασσα.
  • ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ τα νεοσσά στο νερό, ακόμα κι αν εμφανίζονται. Πρέπει να λυγίσουν και να τεντώσουν τους μυς τους προτού μπορέσουν να κολυμπήσουν - και αν προσπαθήσετε να βοηθήσετε πιέζοντας ή σπρώχνοντας μπορεί η δύναμή σας να αποδειχθεί μεγαλύτερη απο όσο αντέχουν τα μωρά των χελωνών.
  • Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τις χελώνες και επισκεφτείτε το κέντρο άγριας φύσης στην παραλία Γέρακας. Πείτε στους φίλους σας για τις όμορφες χελώνες Caretta Caretta και την κατάστασή τους.
  • Εάν δείτε μια χελώνα να κολυμπάει στη θάλασσα από τις ακτές της Ζάκυνθου, απολαύστε τη στιγμή και σκεφτείτε το γεγονός ότι ένα τέτοιο αρχαίο είδος, κολυμπά στα καθαρά ήρεμα νερά, ανίδεο στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει την εξάλειψη χάρι στην ανθρώπινη επέμβαση.


Επισκεφθείτε τον επίσημο διαδυκτιακό τόπο του
Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου


 

Θέματα
Θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα Πουλιά
Φώκια Μονάχους Μονάχους Δελφίνια
Βλάστηση της Ζακύνθου Πεταλούδες
Ζώα & Άγρια Φύση Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Earth Sea & Sky - Φυσική Διατήριση Ιονίου
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου Επίσημος Διαδυκτιακός Τοπος

  
Υπηρεσίες Ζακύνθου     Διάφορα     Πληροφορίες για τη Ζάκυνθο     Διαμονή στη Ζάκυνθο
Αγορά Εργασίας Live Web Κάμερες Οικολογία - Φύση Ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο
Πωλήσεις - Μεσιτικά VR's / Φωτογραφίες Μουσεία στη Ζάκυνθο Στούντιο & Διαμερίσματα
Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα Σύνδεσμοι Θρησκεία - Εκκλησιές Βίλες στη Ζάκυνθο
Τοπικά Καταστήματα Οινοποιεία Ζακύνθου Ιστορία της Ζακύνθου Βίλες Spa στη Ζάκυνθο
Δραστηριότητες - Αθλήματα Ειδήσεις Ζακύνθου Τέχνες - Πολιτισμός Πάσχα στη Ζάκυνθο
Εκδρομές / Ταξίδια Πρόγνωση καιρού Χωριά της Ζακύνθου Απόκριες στη Ζάκυνθο
Εστιατόρια / Ταβέρνες   Μεταφορικά Μέσα Χειμώνας στη Ζάκυνθο